Een ode aan grootmoeder Julia

De jeugdjaren van Julia Aernoudt

Op 20 april 1901 zag Julia Aernoudt het levenslicht. Ze werd geboren als zesde dochter op rij in het gezin van Henri Aernoudt en Marie Notterdam. Jammer genoeg heeft ze haar ouders niet lang mogen kennen. Ze verloor ze beiden toen ze nog maar 6 jaar oud was. Noodgedwongen groeide ze verder op bij een tante en nonkel in Dudzele. Toen ze 12 werd, ging ze op internaat bij de zusters van Sint-Jozef (nu beter bekend als De Jozefienen). Daar leerde ze zowat alles om een goede huismoeder te zijn, want dat was in die tijd het voornaamste. Daarna heeft ze een periode in Wallonië gewoond bij een andere tante en nonkel. Daar hoopte ze goed Frans te leren, maar zeker even belangrijk: ze leerde er werken op de boerderij. 

 

Gezinsleven

Eens ze terug in Dudzele kwam, leerde ze al snel haar toekomstige man, Jules Dendooven, kennen. Na zijn legerdienst zijn ze getrouwd op 11 november 1924. Samen kregen ze een kroostrijk gezin van 10 kinderen: Roger, Lucien, Gilbert, Etienne, Germain, Arthur, Marie-Jeanne, André, Wilfried en Gratien. Tot 1945 waren ze landbouwers in Oostkerke. Na de oorlog kwamen ze naar Lissewege op de historische hoeve Groot-Ter-Doest. In 1960 openden ze hier samen met hun kinderen een restaurant. 

Julia is overleden op 30 januari 1973. Ze stierf na een leven gekenmerkt door eenvoud, behulpzaamheid en veel liefde. Bovenal als een gelukkige vrouw, moeder en marraintje voor vele (klein)kinderen.